ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΑ

Τα οφέλη της καρύδας και οι χρήσεις της στην Αγιουρβέδα.

Από την Κατερίνα Παλαμήδη.

Η καρύδα χρησιμοποιείται αιώνες τώρα από την επιστήμη της Αγιουρβέδα και δικαίως κατέχει μία από τις εξέχουσες θέσεις στην πυραμίδα των τροφών που θρέφει τον ανθρώπινο οργανισμό και συμβάλλει ολιστικά στην υγεία του. 

Η καρύδα εμπεριέχει πρωτεΐνες και σημαντικά μέταλλα  όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο και στην Αγιουρβέδα θεωρείται Ιερό και Θεϊκό φρούτο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που στις μέρες μας πλέον θεωρείται Υπέρ-τροφή! 

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα οι ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά της καρύδας συνοψίζονται στα εξής:

Rasa: Γλυκιά γεύση

Guna: Λιπαρή και βαριά.

Virya: Δροσερή

Vipaka: Προσδίδει  μια γλυκιά γεύση μετά τη χώνεψη

Balya: Προσδίδει δύναμη, ενέργεια και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Συχνά ακούμε ποτέ να μην βάζουμε κάτι πάνω στο δέρμα μας που δεν μπορούμε να το φαμε. Η καρύδα εκπροσωπεί πλήρως αυτή τη στάση ζωής αφού τα θεραπευτικά της οφέλη αφορούν τόσο την εξωτερική όσο και την εσωτερική χρήση του φρούτου. Τι μπορούμε πραγματικά να κάνουμε με το έλαιο καρύδας και με ποιο τρόπο τελικά ωφελεί το σώμα και το νου μας;

Θεραπεία και ενυδάτωση για το δέρμα

Το έλαιο καρύδας είναι κατάλληλο για το δέρμα μας σε πρόσωπο και σώμα. Προσφέρει ενυδάτωση, αντιγήρανση και βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος. Βοηθάει ιδιαίτερα στις δερματίτιδες, στην ψωρίαση, στα εκζέματα, στη φλόγωση, στην ξηρότητα και στα σημάδια του δέρματος. Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε στο δέρμα σας όλο το χρόνο και ιδιαίτερα το καλοκαίρι λόγω της αντηλιακής προστασίας που διαθέτει αλλά και λόγω της δροσιάς που φέρνει στο σώμα. Για το λόγο αυτό είναι ιδανικό λάδι για τους Αγιουρβεδικούς τύπους Pitta (Πίττα) και τα συμπτώματά τους όπως θυμός, εξάψεις, ευερέθιστο και κόκκινο δέρμα κλπ. Ο τύπος Πίττα συνδέεται με το στοιχείο της φωτιάς και η δροσερή καρύδα βοηθάει στην εξισορρόπησή του. Παρόλα αυτά χρησιμοποιείται ευρέως στην Αγιουρβέδα και σε όλους τους τύπους, ανάλογα με τις ανάγκες του ανθρώπου!

Συμβουλή για το σώμα: Ζεστάνετε έλαιο καρύδας και απλώστε το στο σώμα σας κάνοντας ελαφρύ μασάζ. Στην Αγιουρβέδα είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τους πόνους στις αρθρώσεις και την αρθρίτιδα. Δώστε έμφαση στα σημεία που πονάτε και ανακουφίστε το σώμα σας.

Συμβουλή για το πρόσωπο: Αναμίξτε έλαιο καρύδας με βρώμη και δημιουργήστε ένα λαχταριστό scrub (μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και σε όλο το σώμα εάν θέλετε). Επίσης, μπορείτε να καθαρίζετε το πρόσωπό σας με έλαιο καρύδας και να το χρησιμοποιείτε σαν ντεμακιγιάζ για πρόσωπο και μάτια.

 

Λαμπερά μαλλιά και οφέλη στο κεφάλι!

Η ενυδατική δράση της καρύδας αφορά και το κεφάλι και τα μαλλιά. Χαρίζει στο  δέρμα απαλότητα και στα μαλλιά ενυδάτωση και λάμψη.  Επίσης, καταπολεμάει την πυρίτιδα και τα βακτήρια, ενώ παράλληλα βοηθάει στην γρήγορη ανάπτυξη της τρίχας. Ήρθε η ώρα να μακρύνετε τα μαλλιά σας με έναν λαμπερό και υγιή τρόπο!

Συμβουλή: Βάλτε έλαιο καρύδας στα δάχτυλα των χεριών σας και τρίψτε με κυκλικές κινήσεις (σαν λούσιμο) το κεφάλι σας. Προσέξτε ώστε τα δάχτυλά σας να ακουμπούν στο τριχωτό της κεφαλής και όχι στα μαλλιά ώστε να απολαύσετε ένα μασάζ στο κεφάλι.

Αφού ολοκληρώσετε το μασάζ ήρθε η ώρα να κάνετε μία μάσκα μαλλιών. Βάλτε στα χέρια σας ξανά έλαιο και αυτή τη φορά απλώστε το σε όλη την επιφάνεια των μαλλιών σας. Αφήστε το έλαιο να δράσει για 20-30 λεπτά τουλάχιστον και ξεβγάλετε με νερό ή λουστείτε. Εάν δεν έχετε σκοπό να βγείτε από το σπίτι ή είναι βράδυ, μπορείτε να αφήσετε το λάδι καρύδας στο κεφάλι όσο θέλετε.Όνομα:
E-mail: