Στο Νοητικό & Συναισθηματικό Σώμα…
Τα συναισθήματά μας δεν είναι τίποτα άλλο από την αντανάκλαση και την έκφραση του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμαστε, καθώς και των νοητικών προτύπων που καλλιεργούμε σε υποσυνείδητο κυρίως, αλλά και σε συνειδητό επίπεδο. Το άγχος, το στρες, ο θυμός, η ανησυχία, ο φόβος και όλα τα μη ισορροπημένα συναισθήματα επηρεάζουν την αναπνοή μας και την κάνουν πιο ρηχή, λιγότερο αποτοξινωτική και καθόλου αναζωογονητική για εμάς. Το σώμα δεν ανανεώνεται σε κυτταρικό επίπεδο και ο εγκέφαλος, όπως και ολόκληρο το σώμα, δεν οξυγονώνονται σωστά. Με αυτόν τον τρόπο επηρεάζεται η λειτουργία του εγκεφάλου μας, που είναι το φυσικό όργανο του νου μας, η φυσική μας ενέργεια μειώνεται και ως αποτέλεσμα έλκουμε περισσότερες σκέψεις και συναισθήματα που δεν είναι αρμονικά και συμβατά ούτε με αυτό που πραγματικά είμαστε, αλλά ούτε και με αυτό που αληθινά θέλουμε να είμαστε στην καθημερινότητά μας. Τα συναισθήματά μας προέρχονται από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο νους μας.
Η ενεργειακή σχέση και σύνδεση του φυσικού και του νοητικού μας σώματος είναι πολύ σημαντική για τη σωματική και τη συναισθηματική μας υγεία. Όταν στρέφουμε τη συνείδησή μας και συγκεντρωνόμαστε στην αναπνοή μας, είμαστε σε θέση να αξιοποιούμε και να κατευθύνουμε την ενέργειά μας εκεί που επιθυμούμε, αφού το σώμα λαμβάνει το απαραίτητο οξυγόνο και ο νους ηρεμεί και γαληνεύει.
Η αναπνοή συμβάλλει στην αυτεπίγνωση και στον αυτοέλεγχο, ο οποίος έχει μεγάλη επίδραση στη νοητική μας δραστηριότητα και κατ’ επέκταση στην καθημερινότητά μας. Με τις τεχνικές αναπνοής στη γιόγκα ερχόμαστε στο παρόν, με αποτέλεσμα να ζούμε στο παρόν. Το σώμα μας ζει πάντα στο παρόν, αλλά ο νους μας όχι. Πολύ σημαντικό στην πρακτική της γιόγκα είναι ότι καθώς παρατηρούμε το σώμα μας, που βρίσκεται πάντα στο παρόν, και συγκεντρωνόμαστε στις λειτουργίες του και στην αναπνοή… ερχόμαστε κι εμείς οι ίδιοι στο παρόν.
Ο νους μας συνήθως ταξιδεύει μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος, ανακαλώντας παλιά γεγονότα ή προβάλλοντας στο μέλλον πρότυπα σκέψεων, με αποτέλεσμα να ξοδεύεται πολύτιμη ενέργεια, η οποία δεν αξιοποιείται δημιουργικά στο τώρα. Αντιθέτως, ένας νους που ζει στο παρόν, έχει διαύγεια και προσανατολίζεται σε μια πιο θετική στάση απέναντι στη ζωή, και στρέφεται στις προκλήσεις της καθημερινότητας με μια πιο εποικοδομητική ματιά. Επιπλέον, ένας νους που είναι στραμμένος στο παρόν, την κάθε στιγμή, δεν αναπαράγει αλλά ούτε προβάλλει παρελθοντικά μοτίβα στο μέλλον, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να βιώνει περισσότερη διαύγεια και ηρεμία στην κάθε στιγμή της καθημερινότητάς του.
Η παύση στην εισπνοή και την εκπνοή (κράτημα & άπνοια), στην οποία εξασκείται ένας μαθητής της γιόγκα σταδιακά, βοηθάει στον έλεγχο της αναπνοής και τον τοποθετεί σε μια θέση παρατηρητή. Ένας ήσυχος νους που παρατηρεί, βιώνει τα οφέλη της αναπνοής σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξής του. Ένας ήσυχος παρατηρητής βρίσκεται πάντα στο παρόν!
Όπως αναφέρεται και στο πρώτο εγχειρίδιο γιόγκα, στη Hatha Yoga Pradipika, «Όταν η αναπνοή είναι ασταθής, ο νους περιπλανιέται, όταν η αναπνοή είναι σταθερή και ήρεμη, έτσι είναι και ο νους».
Στο Πνευματικό Σώμα…
Για τους Γιόγκι, οι τεχνικές αναπνοής, όταν εκτελούνται σταδιακά και συχνά, οδηγούν τον άνθρωπο στο μονοπάτι της πνευματικής αφύπνισης. Η γιόγκα αποτελεί ένα σύστημα αυτογνωσίας, αφού καλλιεργεί την παρατήρηση του εαυτού και την αυτεπίγνωση. Καθώς αποκτούμε επίγνωση του εαυτού που έχουμε δημιουργήσει, είμαστε σε θέση να επιλέξουμε συνειδητά να απελευθερωθούμε από πρότυπα σκέψης, πεποιθήσεις και συναισθήματα που δεν μας εξυπηρετούν στο παρόν μας. Αυτό είναι ένα εισιτήριο που θα μας οδηγήσει στο να έρθουμε σε επαφή με τον Εσώτερο Εαυτό μας και το Πνεύμα. Με τη γιόγκα μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με τον πραγματικό Εαυτό μας, μέσω του Διαλογισμού, με αποτέλεσμα να ανασύρουμε από μέσα μας την Αλήθεια και να συντονιζόμαστε με την πραγματική και ουσιαστική Δύναμή μας… Τη Δύναμη της Αγάπης… Αυτό καλλιεργεί τη σύνδεσή μας με τον Δημιουργό και ολόκληρη την πλάση.
Η πνευματική αφύπνιση έρχεται όταν ο μαθητής πλέον ελέγχει την πράνα στο σώμα του και υπερβαίνει την ταύτιση με το σώμα και τον νου του. Τότε, η ταύτιση με το σώμα μας δεν εξουσιάζει και δεν ελέγχει τον νου και την προσωπικότητα, αλλά αντίθετα, Κύριος του σώματος είναι ο Ανώτερος Νους και Εαυτός.
Αναπνέοντας σωστά, διατηρούμε το σώμα μας υγιές και έχουμε έναν ισχυρό σύμμαχο για τη νοητική, τη συναισθηματική και την πνευματική μας ισορροπία!