Αγοράστε βιβλία στο μικρό σας τα οποία παραθέτουν και εξηγούν τα διάφορα είδη συναισθημάτων. Υπάρχουν, για παράδειγμα, βιβλία για παιδιά τα οποία πραγματεύονται τον θυμό, τη ζήλια, την αγάπη και τα λοιπά, και μέσα από αυτά μπορούν οι μικροί μας φίλοι να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν δικά τους συναισθήματα.

Συχνά, ακούμε γονείς να λένε ότι όλα αυτά δεν είναι σημαντικά, ότι δεν μπορούν να τα κάνουν πράξη, ή ακόμα ότι κι εκείνοι δεν μεγάλωσαν έτσι και μια χαρά ζουν και είναι καλά. Συνήθως, οι άνθρωποι αυτοί, εξαιτίας των δικών τους προβλημάτων, δεν έχουν την όρεξη να ασχοληθούν τόσο βαθιά με τη διαπαιδαγώγηση του  παιδιού τους ή φοβούνται ότι δεν θα τα καταφέρουν. Πολύ πιθανό, επίσης, είναι οι ίδιοι να μην έχουν αναπτύξει τη συναισθηματική τους νοημοσύνη και να είναι αμήχανο και δύσκολο γι’ αυτούς να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματα του παιδιού τους όταν εκείνοι δεν είναι σε επαφή ουσιαστικά με τα δικά τους συναισθήματα. Πολλές φορές, μάλιστα, γονείς που υποστηρίζουν ότι εκείνοι δεν είχαν τέτοια μεταχείριση από τους δικούς τους γονείς και μια χαρά μεγάλωσαν και τα κατάφεραν, είναι άνθρωποι που έχουν ξεχάσει τις παιδικές τους ανάγκες αλλά και πώς αισθανόντουσαν όταν δεν είχαν μία ανάλογη μεταχείριση. Για την ακρίβεια, ίσως να θυμούνται, μα δεν έχουν επίγνωση του πώς αυτή η μεταχείριση μπορεί να τους απέτρεψε από την ανάπτυξη της δικής τους συναισθηματικής νοημοσύνης και του αντίκτυπου που μπορεί να είχε αυτό στις κοινωνικές τους σχέσεις.

Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι, από τη στιγμή που ενηλικιώνονται και απομακρύνονται από την οικογενειακή τους φωλιά, έχουν πάντα την επιλογή να διαφοροποιηθούν και να κάνουν διαφορετικές επιλογές στη ζωή τους. Μπορούν ακόμα και μέσα από την αυτογνωσία να ανακαλύψουν τα συναισθήματά τους, τα αίτια αυτών, τα πρότυπα σκέψης που υιοθέτησαν, και τα λοιπά. Τι υπέροχο, όμως, που  θα ήταν οι γονείς από μικρή ηλικία να προσφέρουν αυτό το δώρο στο παιδί τους, ώστε να το βοηθήσουν να αναπτυχθεί συναισθηματικά με τον καλύτερο τρόπο που εκείνο θα επιλέξει! Εξάλλου, μεγαλώνοντας ένα παιδί και βοηθώντας το να αναπτύξει τη συναισθηματική του νοημοσύνη, ερχόμαστε εμείς οι ίδιοι, φυσικά, σε επαφή με τον δικό μας εσωτερικό κόσμο και με τους μηχανισμούς σκέψης που διαθέτουμε. Η διαπαιδαγώγηση είναι πάντα μία επιμορφωτική και μεταμορφωτική διαδικασία για όλα τα μέλη της οικογένειας, εάν επιλέξουμε πραγματικά να τη δούμε με αυτόν τον τρόπο.  

Συναισθηματική Νοημοσύνη VS Διανοητική Νοημοσύνη!

Η συναισθηματική νοημοσύνη δεν συνδέεται με τη διανοητική νοημοσύνη, καθώς έχει παρατηρηθεί, έπειτα από σχετικές έρευνες, πως άνθρωποι με «κοινό» νου έχουν διαπρέψει στις σχέσεις τους, ενώ αρκετοί άνθρωποι που έχουν κριθεί πανέξυπνοι, δεν είναι ισορροπημένοι στην προσωπική τους ζωή.

Η διανοητική νοημοσύνη είναι μια εκ γενετής ικανότητα του ανθρώπου, η οποία εξελίσσεται με τα χρόνια, ενώ η συναισθηματική νοημοσύνη είναι επίκτητη και μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Γι’ αυτό, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται το παιδί σας, μπορείτε να του δώσετε τα κατάλληλα ερεθίσματα για να αναπτυχθεί… συναισθηματικά!

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο μηνιαίο περιοδικό «Γονείς εν Δράσει».

Είστε ελεύθεροι να αναδημοσιεύσετε ολόκληρο ή μέρος του άρθρου με την προϋπόθεση να αναφέρεται το όνομα του αρθρογράφου και η πηγή (www.aeithalia.gr). 



Όνομα:
E-mail: